Acnee si cicatrici acnee

Ce este acneea?

Acneea este afectiune cronica, inflamatorie a glandelor sebacee care duce la aparitia de puncte albe, puncte negre, papulo-pustule, chisturi si noduli, in special la nivelul fetei, trunchiului, bratelor.

Este extrem de frecventa- afecteaza 3 din 4 persoane in intervalul de varsta 11-30 ani. De obicei apare la pubertate, dar poate sa apara la orice varsta inclusiv nou nascuti sau varstnici. Este foarte polimorfa ca prezentare clinica, variind foarte mult ca tip de leziuni, zona, severitate, durata de aparitie.

De ce apare acneea?

Acneea este o afectiune a glandelor sebacee si etiologia este multifactoriala incluzand predispozitie genetica, dezechilibre ale florei pielii, dezechilibre hormonale si perioada premenstruala, stres psihic, ingrijire improprie a pielii, traumatizarea leziunilor, anumite medicamente.

Cum se trateaza acneea?

Tratamentul acneei este necesar deoarece, desi este o afectiune dermatologica comuna, obisnuita, creeaza importante efecte negative psihologice si sociale atat in stadiul activ cat si datorita sechelelor cicatriciale pe care le poate cauza.

Tratamentul este extrem de variabil si se personalizeaza in functie de varsta, aspect clinic, severitate, afectiuni asociate, prezenta cicatricilor.

Tratamentul se poate imparti in 3 categorii:

  1. Tratament local – se foloseste in formele usoare/usoare-moderate, consta intr-o combinatie variabila de tratamente locale medicamentoase, dermato-cosmetice si estetice
  2. Tratament sistemic – se foloseste in formele moderate si severe
  3. Tratament cicatricilor postacnee

Ce sunt cicatricile postacnee?

Acneea reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni dermatologice cu consecinte estetice pentru care un pacient se adreseaza dermatologului. Afecteaza 80% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 18-30 ani si este prezenta intr-un procent de 15% dupa varsta de 45 ani. E o afectiune cronica, fluctuanta, extrem de polimorfa ca manifestari  si cu un profund impact asupra calitatii vietii unei persoane.

Managementul acneei e un proces de durata, anevoios, complicat dar adevarata provocare e de fapt tratamentul cicatricilor post acnee. Cicatricile post acnee apar la 95% dintre pacientii cu acnee si apar datorita raspunsului de vindecare la inflamatia prezenta in acnee, raspuns diferit de la persoana la persoana. Chiar si grade minore de cicatrici impacteaza profund negativ starea psihica a pacientului.

Tratamentul cicatricilor post acnee este un proces indelungat si complex dar vestea buna este ca dermatologii au in acest moment la dispozitie o gama larga de proceduri de dermatologie estetica pe care le pot folosi in tratarea cicatricilor cu rezultate foarte bune.

Tipuri de cicatrici postacnee:

  1. Cicatrici atrofice de tip “ice pick/gaura in gheata”- sunt cicatrici atrofice in forma de V, profunde, inguste, localizate de obicei la nivelul obrajilor
  2. Cicatrici atrofice de tip “boxcar”- sunt cicatrici atrofice relativ geometrice, cu margini bine delimitate, in forma de U, circulare sau lineare, superficiale sau profunde
  3. Cicatrici atrofice de tip “rolling/valurite”- au forma de valuri, largi, superficiale sau profunde
  4. Cicatrici hipertrofice- sunt nodulare, proeminente, se formeaza de obicei pe spate, piept, gat, obraji, submandibular
  5. Pigmentare postinflamatorie- nu reprezinta cicatrice propriu zisa, dar se trateaza consomitent cu cicatricile,sunt pete rosiatic-brune, care se formeaza de obicei dupa leziuni de acnee nodulo-chistica, fac parte din procesul de vindecare, pot persista luni de zile

Cum se trateaza cicatricile postacnee?

Tratamentul cicatricilor e de preferat sa se inceapa dupa tratarea acneei si este individualizat, decizia terapeutica luandu-se in functie de mai multi factori: tipurile de cicatrici, severitatea lor, zona tratata, vechimea cicatricilor, fototipul cutanat, timpul de recuperare necesar. La acelasi pacient sunt de obicei necesare mai multe tipuri de tratament, mai multe sedinte. Cu tratamentul potrivit si multa rabdare, deoarece e un proces de durata, se obtin rezultate foarte bune.

Cele mai folosite metode de tratament in momentul acesta il reprezinta metode care presupun fie “remodelarea/resurfacing-ul” suprafetei pielii, fie ridicarea cicatricii sau umplerea ei.

Peeling-ul chimic

Peelingurile chimice reprezinta aplicarea pe piele a diverse tipuri de substante pentru a indeparta controlat un anumit numar de straturi ale pielii, in functie de afectiunea pe care o tratam. Tipul asta de procedura promoveaza o regenerare a pielii mai corecta, mai estetica. In tratamentul cicatricilor postacnee in functie de severitatea leziunilor se pot folosi peelinguri superficiale, medii sau profunde. In functie de profunzimea peelingului perioada de vindecare este intre 3-14 zile. Pentru rezultate optime se fac de obicei cateva sedinte la interval de 4-6 saptamani.

 

Lasere (ablative si non-ablative, laserele fractionate, pulsed dye lasere)

Tratamentele laser folosesc pulsuri de lumina cu diverse lungimi de unda care pot afecta pielea in mod diferit in functie de tipul de laser. Injuria produsa de aceste fascicule de lumina duc la regenerarea pielii prin stimularea productiei de colagen si reinnoire celulara.

Cele mai folosite lasere in tratamentul cicatricilor sunt laserele fractionate care nu afecteaza vizibil suprafata pielii producand microinjurii sub forma de “coloane” perpendiculare pe straturile pielii. Perioada de recuperare este de 3-5 zile. Se recomanda de obicei mai multe sedinte in functie de rezultatele tratamentului la interval de 4-6 saptamani.

Microneedling (cu mezoterapie sau PRP)

O metoda relativ noua de tratament o reprezinta remodelarea pielii prin microneedling (Dermapen). Se foloseste un aparat care are in varf mai multe ace fine, sterile, de unica folosinta cu care se inteapa pielea cu o frecventa de 1000 miscari/minut creindu-se micro-injurii precise, verticale prin care se stimuleaza sinteza de factori de crestere cutanata si productia de elastina si colagen. Se asociaza de obicei cu mezoterapie sau PRP (plateles rich plasma) pentru augmentarea efectului de neosinteza de colagen si elastina. Deoarece e minim invaziva procedura se efectueaza cu anestezie locala de tip crema si are o perioada de recuperare de 3-4 zile cu roseata, umflare usoara si microechimoze. E o procedura care poate fi folosita si la pacientii cu fototip cutanat mai inchis (III-IV), datorita riscului foarte redus de hipo sau hiperpigmentari. Se recomanda intre 3 si 6 sedinte spatiate la interval de 4-6 saptamani.

Microchirurgie

Subcizie/Microsubcizie- e folosita in tratamentul cicatricilor severe, deprimate, tipul “rolling”. Se folosesc ace speciale, cu lumen inchis, pentru eliberarea aderentelor fibroase cicatricialedin derm si hipoderm si astfel este permisa formarea de colagen nou care ridica si netezeste suprafetei cicatricii tratate. Se poate completa cu injectarea unui filler dermic.

Excizie- pentru cicatricile severe, adanci se poate folosi excizie punch, excizie eliptica sau chiar excizie grefa care constau in indepartarea completa chirurgicala a cicatricii. Sunt folosite rar, deoarece lasa cicatrici chirurgicale.

Fillere

Reprezinta o tehnica nonchirurgicala pentru corectarea cicatricilor si imbunatatirea aspectului pielii. Fillerele sunt folosite atat pentru umplerea mecanica a cicatricilor pentru ca dau volum unde e necesar, dar si pentru promovarea sintezei de colagen si atragerea de apa in tesuturile unde sunt injectate. Se folosesc de obicei in combinatie cu alte metode de remodelare cutanata (lasere, microneedling). Cele mai folosite sunt pe baza de acid hialuronic si necesita repetare la 6-12 luni.