Peeling chimic

Ce este peelingul chimic?

Peeling-ul chimic este o procedura de dermatologie estetica folosita pentru a imbunatati aspectul pielii atat pe zona fetei, cat si zona decolteului si mainilor. Se aplica pe piele substante care produc o injurie controlata cauzand exfolierea unor straturi ale pielii si descuamarea lor. Pielea regenerata este mai fina, cu aspect estetic imbunatatit.

Este de 3 tipuri

  1. Superficial- se folosesc acizi usori, in concentratii reduse, care afecteaza doar stratul superficial al pielii. Se foloseste pentru hiperpigmentari si pentru “reimprospatarea “ pielii (mai hidratata, mai luminoasa)
  2. Mediu- se folosesc acizi mai concentrati, care afecteaza mai multe straturi ale pielii. Se foloseste pentru cheratoze actinice, riduri fine, fotoimbatranire, cicatrici
  3. ,Profund- foloseste acizi in concentratii mari, patrunde pana la nivelul dermului. Se foloseste in tratamentul cicatricilor, dar datorita perioadei mari de recuperare si riscului de reactii adverse se foloseste rar.

Ce putem trata cu peeling chimic?

Se foloseste in tratamentul:

  • ridurilor si liniilor fine
  • fotoimbatratanire
  • , pigmentarea neuniforma a fetei (melisma, efelide)
  • , cicatrici postacnee/postvaricela

Cine nu este un candidat bun pentru peeling?

Procedura nu este recomandata pacientilor cu infectii sistemice, femeilor care sunt insarcinate sau alapteaza, pacientilor cu cicatrizare defectuoasa, care au afectiuni dermatologice netratate, care au luat in ultimele 6 luni tratament cu Roaccutane, cu fototip cutanat inchis.

Cum decurge procedura?

Sedinta dureaza 30 minute. Inainte de aplicarea peelingului este necesara curatarea si degresarea atenta cu solutii cu alcool sau acetona. Se aplica peelingul chimic. In functie de agentul folosit si de rezultatele dorite timpul de expunere variaza. Albirea pielii/frosting este variabil ca intensitate si timp de aparitie in functie de peelingul folosit. Neutralizarea agentului chimic se face cu apa si bicarbonat de sodiu. Pana la neutralizarea peelingului pacientii pot simti senzatia de arsura sau intepatura usoara dar acest ;ucru este normal sinu reprezinta o complicatie a procedurii.. La sfarsit se aplica o crema emolienta, cicatrizanta.

Pentru rezultate cat mai bune se recomanda de obicei 2-4 sedinte in functie de problema tratata, 1 sedinta la 4-6 saptamani.

Care sunt posibilele reactii adverse?

Pot sa apara probleme de pigmentare hipo/hiperpigmentari, mai ales la pacienti cu fototip cutanat inchis,care urmeaza tratamente cu anticonceptionale, sau care nu respecta recomandarile de ingrijire pre si post procedura. Pot apare cicatrici si reactivari ale infectiei herpetice.

Care sunt recomandarile pre si post procedura

Se incepe pregatirea pielii cu 2-3 saptamani inainte de peeling. Pielea se spala de 2 ori pe zi, se aplica creme speciale de hidratare si nu se expune zona la UV. In anumite cazuri medical poate recomanda inainte de procedura folosirea unor retinoizi sau produse cu hidrochinona. Pentru pacientii care fac herpes labial inainte si dupa procedura se recomanda aciclovir pastile.

Dupa procedura medicul recomanda un regim complet de ingijire pentru a asigura o vindecare cat mai rapida si corecta. Cea mai importanta restrictie este expunerea la soare.

La ce sa ne asteptam dupa un peeling?

Peelingurile superficiale au perioada de vindecare intre 1-5 zile, nu necesita de obicei concediu. Pielea e de obicei rosie si se descuameaza, necesita o hidratre corecta, fotoprotectie si se poate folosi machiaj dupa 48 ore.

Peelingurile medii necesita intre 7-14 zile de vindecare, sunt necesare de obicei cateva zile de concediu. Pielea este foarte rosie, umflata, apar cruste de vindecare si se descuameaza mai tare. Necesita un regim deingrijire foarte atent , machiajul se foloseste dupa 5-7 zile.

Peelingurileprofunde se fac cu spitalizare si anestezie sistemica.