Scleroterapie

 

Ce este scleroterapia?

Scleroterapia este o procedura medicala folosita pentru indepartarea venelor varicoase si a varicozitatilor mici de tip telangiectazii, la care ne referim de obicei ca “vase sparte/vase paienjen”. Venele varicoase si varicozitati mici numite telangiectazii si reticulectazii reprezinta cea mai frecventa afectiune vasculara a membrelor inferioare. Mai mult de 60 % dintre adulti prezinta aceasta afectiune si incidenta lor creste odata cu inaintarea in varsta. Desi multi dintre acesti pacienti sunt afectati si de simptomele care acompaniaza aceste varice (grade variate de discomfort, durere, umflarea picioarelor), cel mai deranjant de obicei este impactul estetic negativ.

Scleroterapia consta in introducerea prin injectare a unei substante sclerozante in lumenul unor vene anormale, rezultand denaturarea peretului vaselor injectate, urmata de fibroza vasculara si resorbtia vasului.

Care sunt indicatiile sleroterapiei?

Scleroterapia este metoda preferata de tratament pentru vasele mici (telangiectazii, venectazii si reticulectazii) de la nivelul membrelor inferioare, cu rezultate mai bune decat laserul vascular .

Telangiectaziile sunt vase rosii, plane, mai mici de 1 mm. Venectaziile sunt albastre, uneori proemina la suprafata, si au diametrul mai mic de 2 mm. Reticulectaziile au tenta albastruie si au 2-4 mm diametru. Spre deosebire de laser, solutia sclerozanta inchide in plus si venele de origine ale telangiectaziilor, astfel incat reaparitia telangiectaziilor in ariile tratate este rara.

Scleroterapia se recomanda in principal pentru imbunatatirea aspectului estetic dar si pentru reducerea unor simptome asociate (durere, senzatia de arsura). Se poate folosi de asemenea ca tratament adjuvant pentru eliminarea venelor tributare restante dupa ablatia endovenoasa cu laser sau chirurgicala a varicelor.

Cand nu se foloseste scleroterapia?

Scleroterapia nu este indicata in sarcina si alaptare, la pacienti cu istoric de tromboza venoasa profunda sau cu alergii severe.

Cum se desfasoara procedura de sleroterapie?

Scleroterapia este o procedura minim invaziva, fara spitalizare, nu necesita anestezie, are perioada de recuperare minima. Pot fi necesare mai multe sedinte in functie de numarul de vase care se doreste a fi tratat. Sedintele pentru aceeasi zona anatomica se fac la interval de 2-8 saptamani. Agentul slerozant este injectat prin intepaturi repetate in vasele superficiale de tratat. Numarul de vase tratate depinde mult de marimea si localizarea vaselor. In momentul injectarii substantei pacientul poate sa experimenteze un usor discomfort, senzatia de usturime sau arsura. Dupa procedura pacientul este sfatuit pentru rezultate cat mai bune sa poarte o perioada de 14 zile ciorapi compresivi si sa.faca exercitii usoare ale membrelor inferioare zilnic in acea perioada (mers pe jos, urcat scari).

La ce sa ne asteptam dupa scleroterapie?

Imbunatatirile simptomatice apar imediat dupa scleroterapie, iar imbunatatirea estetica apare treptat dupa cateva saptamani.

Pot sa apara: echimoze- sunt tranzitorii, dispar in cateva zile, edem local- este prevenit prin purtarea ciorapilor compresivi, hiperpigmentare reziduala- este tranzitorie, mai frecventa dupa tratamentul vaselor mari, apare rar daca se poarta ciorapul compresiv.