Acnee si cicatrici acnee

Ce este acneea?

Acneea este o afectiune cronica, inflamatorie a glandelor sebacee care duce la aparitia de puncte albe, puncte negre, papulo-pustule, chisturi si noduli, in special la nivelul fetei, trunchiului, bratelor (zonele bogate in glande sebacee).

Este extrem de frecventa – afecteaza 3 din 4 persoane in intervalul de varsta 11-30 ani. De obicei apare la pubertate, dar poate sa apara la orice varsta inclusiv nou nascuti sau varstnici. Din pacate poate sa persiste la unii pacienti in absenta unui tratament corect ani de zile. Este foarte polimorfa ca prezentare clinica, variind foarte mult ca tip de leziuni, zona, severitate, varsta si durata de aparitie.

Leziunile de acnee pot fi de mai multe tipuri:

 • Puncte albe (pori obstruati inchisi)
 • Puncte negre (pori obstruati inchisi)
 • Papule (pete proeminente rosii, dureroase)
 • Papulo-pustule (cosuri- pete rosii, proeminente, cu puroi in varf)
 • Noduli si chisturi (leziuni mari, nodulare, profunde- pe sub piele, dureroase)

Acneea este o afectiune care poate cauza anumite probleme de integrare sociala, cat si aparitia unor sechele fizice, de tip cicatrici postacnee, de aceea este recomandat sa incepem tratamentul cat mai devreme pentru a preveni consecintele pe termen lung. Desi acneea poate fi extrem de persistenta, exista tratamente eficiente disponibile.

Poti face aici o programare la clinica Skinmed din Bucuresti,
la dr. Anca Pavelescu, pentru o consultatie in vederea rezolvarii problemelor tale legate de acnee si cicatrici postacnee.

Programare

 

 

Ce cauzeaza acneea?
Acneea este o afectiune a glandelor sebacee si factorul cel mai important de aparitie il reprezinta predispozitia genetica care cauzeaza urmatoarele 4 modificari la nivelul pielii care duc la aparitia leziunilor de acnee: Hipersecretie de sebum / Tendinta crescuta a glandelor sebacee de a se obstrua cu dopuri formate din sebum si celule moarte ale pielii si de a se inflama (hiperkeratinizarea foliculului pilosebaceu) / Dezechilibre ale florii normale a pielii (Cutibacterium acnes) / Sensibilitate crescuta a glandelor sebacee la actiunea hormonilor androgeni.

La persoanele cu predispozitie de a avea acnee factori pot agrava acneea, cum ar fi anumite debalansari hormonale (hormoni androgeni), medicamentele (coticosteroizi, litium, test0ster0n), dieta (daca este bogata in carbohidrati), stresul (prin eliberarea de hormoni de stres – cortizon)

Ingrijirea improprie a pielii poate constitui de asemenea factor agravant: o igiena prea stricta (spalarea/curatarea frecventa si cu substante agresive) sau deficitara, traumatizarea leziunilor de acnee, folosirea unor produse de ingrijire bogate in uleiuri, substante hidratante in exces, frecarea sau presiunea pe piele (telefoane, casti, gulere, rucsac).

Acneea se trateaza? Acasa sau la medic?
Indiferent de forma de acnee pe care o aveti, daca ati incercat 3 luni diverse tratamente si nu au functionat, e bine sa va adresati unui medic dermatolog.

In timpul consultatiei medicul dermatolog va efectua un examen clinic dermatologic, va afla cat mai multe detalii despre istoricul afectiunii, factorii care agraveaza acneea, tratamente folosite. Este posibil la unii pacienti medicul sa solicite efectuarea unor analize (cultura din leziuni cutanate, un panel de hormoni, ecografie transvaginala). Cultura din leziuni cutanate se recomanda sa fie efectuata daca pacientul nu raspunde la tratamentul indelungat cu antibiotice sistemice sau locale. Analizele hormonale (test0ster0n liber si total, dehidroepiandr0ster0n, hormone luteinizant, hormon foliculostimulant, insulina) ar trebui effectuate la toate pacientele la care apare suspiciunea de sindrom de ovare polichistice (oligmenoree, hirsutism, acantosis nigricans, caderea parului, acnee).

Pe baza tuturor acestor informatii dermatologul va recomanda un tratament adaptat, personal si il va ajusta in functie de evolutie.

Poti face aici o programare la clinica Skinmed din Bucuresti,
la dr. Anca Pavelescu, pentru o consultatie in vederea rezolvarii problemelor tale legate de acnee si cicatrici postacnee.

Programare


Cum se trateaza acneea?
Aceasta este intrebarea pentru care toata lumea cauta raspunsul corect. Iar dificultatea consta in faptul ca tratamentul acneei trebuie personalizat pentru fiecare pacient si mixate mai multe metode de tratament si proceduri, in functie de varsta pacientului, contextul si istoricul sau, starea sanatatii sale generale (in special afectiuni asociate), severitatea acneei, prezenta cicatricilor. Cert este ca orice acnee poate fi tratata daca exista o relatie de parteneriat intre medic si pacient si daca, lucrand impreuna, reusesc sa gaseasca mixul optim de tratamente si proceduri pentru pacientul respectiv.
nta cicatricilor.

Iata care sunt cele mai frecvente metode de tratament si proceduri care se mixeaza in diferite combinatii si proportii pentru a oferi un rezultat optim in tratarea acneei:

1. Tratamentele locale

Tratamentul local combina principii care combat hiperkeratinizarea foliculului pilosebaceu, excesul de sebum, hiperproliferarea bacteriei Cutibacterium acnes si inflamatia. In functie de tipul si severitatea acneei se recomanda tratamentul local optim.

Tratamentele locale pot fi folosite in diverse combinatii, pentru forme usoare sau medii de acnee, dar sunt foarte importante si ca adjuvant in completarea tratamentelor sistemice, in formele mai severe.

Cele mai frecvente tratamente locale sunt:

 • Retinoizii

Retinoizii topici au efect comedolitic si antiinflamator. Normalizeaza hiperkeratinizarea foliculara astfel reducand numarul de microcomedoane, comedoane si leziuni inflamatorii. Retinoizii topici reprezinta cel mai eficient tratament local si este tratamentul de prima linie pentru acneea cu leziuni de tip comedoane si leziuni inflamatorii. Cel mai frecvent se recomanda retinoizii: tretin0in, adapalen, tazar0ten. Se aplica de obicei o data pe zi, pe pielea uscata, curata. La inceputul tratamentului frecvent apar iritarea si uscarea pielea, dar se rezolva spontan dupa cateva saptamani. Folosirea o zi da, o zi nu si hidratarea corespunzatoare a pielii ajuta pielea sa se obisnuiasca cu acest tratament. E obligatorie folosirea fotoprotectiei deoarece retinoizii pot da fotosensibilitate.

 • Antibiotice locale

Antibioticele locale scad hiperproliferarea de Cutibacterium acnessi au rol slab antiinflamator. Deoarece antibioticele locale nu au rol comedolitic, sunt folosite frecvent in combinatie cu retinoizi sau peroxid de benzoil. La folosirea indelungata in monoterapie poate sa apara rezistenta la antibioticul respectiv. Cele mai folosite antibiotice locale sunt clindamicina, eritromicina si daps0ne.

 • Peroxidul de benzoil

Este eficient impotriva Cutibacterium acnes si are rol antiinflamator. Spre deosebire de alte antibiotice nu a fost raportata rezistenta bacteriana la peroxid de benzoil. Se poate folosi singur sau in combinatie cu antibiotice sau retinoizi. Se foloseste o data sau de doua ori pe zi. La fel ca retinoizii poate sa dea dermatita iritativa de contact sau dermatita alergica de contact.

 • Proceduri de dermatologie estetica

In tratamentul acneei se pot folosi proceduri de dermatologie estetica: peelinguri chimice, lasere, fototerapie. Au avantajul ca sunt foarte eficiente, pot fi folosite de pacientii care au avut reactii adverse de la alte tratamente locale sau care nu au avut rezultate satisfacatoare cu alte tipuri de tratamente locale si foarte important putem trata concomitent acneea activa si urmele sau cicatricile postacnee.

Peeling chimic
Pentru tratamentul acneei se folosesc peelinguri chimice superficiale- cel mai frecvent folosite fiind cele pe baza de diverse concentratii de acid glicolic, acid salicilic si acid tricloracetic. In acnee peelingurile chimice produc o exfoliere accelerata a straturilor superficiale ale pielii si descuamarea lor. Pielea regenerata este mai fina, cu aspect estetic imbunatatit. Pe langa efectul de exfoliere si regenerare, au efect antiinflamator si de scadere a secretiei de sebum. Sunt necesare 4-6 tratamente, la interval de 4-6 saptamani. Procedura se face in cabinetul dermatologului, nu este dureroasa si necesita o perioada de recuperare de 3-5 zile (pielea poate fi iritata, sa se descuameze). Dupa peeling este recomandat sa folosim o crema cicatrizanta, emolienta si fotoprotectie.

 

Tratamentele laser
Terapia laser pentru acneea activa reprezinta una dintre cele mai moderne metode de tratament. Rezultatele apar imediat dupa procedura, nu exista reactii adverse importante, vindecarea este rapida, iar efectul se mentine mult timp.

Clear Skin este un laser de tip Er:Glass 1540 care are doua actiuni principale in tratamentul acneei active: va reduce flora de tip Propionibacterium acnes prin alterarea membranei celulare bacteriene si va reduce activitatea glandelor sebacee, acestea secretand sebuum in cantitate mai mica, mai fluid.

La nivel clinic aceste efecte se vor traduce prin reducerea hiperseboreii, a comedoanelor inchise si deschise, a dimensiunii porilor si a leziunilor inflamatorii de acnee.
In acelasi timp acele micro-pulsuri de energie cauzeaza microinjurii ale colagenului de la nivelul dermului, provocand o reactie de vindecare, cu sinteza de colagen si elastina, corectand cicatricile postacnee, petele pigmentate, pete eritematoase, pori dilatati si in general vor crea o piele mai fina, mai uniforma, mai estetica.

Deoarece tratamentul nu afecteaza epidermul (stratul extern, protector al pielii) timpul de recuperare este scurt sau nu este necesar, fata de alte lasere mai agresive.

Protocolul cuprinde o serie de 4-6 sedinte, spatiate la 2 saptamani si pot fi integrate unor protocoale de tratament complexe. O sedinta de tratament dureaza 30 minute, nu necesita anestezie, senzatia de obicei in timpul procedurii este caldura, usoare intepaturi. Spre deosebire de alte tratamente pentru acnee (peeling chimic, laser CO2 fractionat, microneedling) pacientul se poate intoarce la activitatile zilnice pentru ca pielea nu a fost afectata si nu are nevoie de o perioada de vindecare.

2. Tratamentul sistemic al acneei

Is0tretin0inul este un retin0id sistemic extrem de eficient in tratamentul acneei nodulo-chistice, forme severe, rezistente la tratament. Actioneaza prin normalizarea keratinizarii foliculului pilosebaceu, scade semnificativ secretia de sebuum, este antiinflamator, si scade si populatia de Cutibacterium acnes de pe piele.

Doza recomandata si perioada de tratament variaza in functie de forma de acnee, varsta pacientului, potentialul de reactii adverse, antecedentele personale patologice si alte tratamente.

Dupa efectuarea corecta a tratamentului sistemic cu is0tretin0in 70% din pacienti vor avea efecte permanente, 30 % vor avea recidiva, de obicei intr-o forma mai usoara. In acest caz exista posibilitatea reluarii tratamentului sau recomandarea altui tip de tratament local sau sistemic.

Este contraindicata sarcina, se pot asocia contraceptive orale. Pe perioada tratamentului se vor face controale periodice cu dermatologul care a recomandat tratamentul si o urmarire periodica a unor analize de sange (hemoleucograma, transaminaze hepatice, profil lipidic).

Cele mai frecvente reactii adverse sunt: piele uscata, fotosensibilitate cutanata, dureri musculare si articulare, dureri de cap. Tratamentul poate avea, in cazuri mai rare, reactii adverse mai severe, de aceea este obligatoriu ca decizia de tratament sa fie luata impreuna cu medicul dermatolog.

Atentie! Tratamentele pe baza de is0tretin0in nu pot fi administrate decat la recomandarea medicului si cu o analiza amanuntita a starii generale de sanatate si a istoricului medical.

Terapiile hormonale
Unele terapii hormonale pot fi eficiente. Se folosesc diverse combinatii de estrogeni care pot influenta pozitiv acneea prin scaderea hormonilor androgeni si implicit a efectului lor asupra glandelor sebacee. Se poate folosi in tratamentul hormonal al acneei si spironolactona. Spironolactona reduce efectul hormonilor androgeni asupra glandelor sebacee prin inhibarea productiei de hormoni androgeni si prin blocarea receptorului de hormoni androgeni de la nivelul foliculului pilosebaceu. Spironolactona se foloseste de obicei la femei in acneea rezistenta la tratament, paciente care nu tolereaza sau au contraindicatie de a folosi anticonceptionale si pentru a preveni rezistenta la antibiotic.

Pot sa apara reactii adverse gen ameteli, dismenoree si este interzisa sarcina pe perioada tratamentului.

Antibiotice pe cale orala
Antibioticele sistemice se pot prescrie in tratamentul acneei papulo-chistica moderat-severa. Se folosesc antibiotice din clasa tetraciclinelor (doxiciclina, minociclina) cu rol impotriva bacteriei Cutibacterium acnes si rol antiinflamator. Se recomanda de obicei doze f mici, in asociere cu tratamente locale si pe perioade lungi 3-6 luni. Se prefera limitarea folosirii tratamentului cu antibiotic in acnee deoarece folosirea indelungata a antibioticelor este asociata cu cresterea rezistentei bacteriilor la antibioticele respective si pentru ca unii pacienti raporteaza diverse reactii adverse (discomfort gastric, fotosensibilitate, etc).

Poti face aici o programare la clinica Skinmed din Bucuresti,
la dr. Anca Pavelescu, pentru o consultatie in vederea rezolvarii problemelor tale legate de acnee si cicatrici postacnee.

Programare

 

3. Tratamentul cicatricilor postacnee

Managementul acneei e un proces de durata, anevoios, complicat dar adevarata provocare e de fapt tratamentul cicatricilor post-acnee. Cicatricile post acnee apar la 95% dintre pacientii cu acnee si apar datorita raspunsului de vindecare la inflamatia prezenta in acnee, raspuns diferit de la persoana la persoana. Chiar si grade minore de cicatrici impacteaza profund negativ starea psihica a pacientului.

Tratamentul cicatricilor post-acnee este un proces indelungat si complex dar vestea buna este ca dermatologii au in acest moment la dispozitie o gama larga de proceduri de dermatologie estetica pe care le pot folosi in tratarea cicatricilor cu rezultate foarte bune.

Tipuri de cicatrici post-acnee:

 1. Cicatrici atrofice de tip “ice pick/gaura in gheata”- sunt cicatrici atrofice in forma de V, profunde, inguste, localizate de obicei la nivelul obrajilor
 2. Cicatrici atrofice de tip “boxcar”- sunt cicatrici atrofice relativ geometrice, cu margini bine delimitate, in forma de U, circulare sau lineare, superficiale sau profunde
 3. Cicatrici atrofice de tip “rolling/valurite”- au forma de valuri, largi, superficiale sau profunde
 4. Cicatrici hipertrofice- sunt nodulare, proeminente, se formeaza de obicei pe spate, piept, gat, obraji, submandibular
 5. Pigmentare postinflamatorie- nu reprezinta cicatrice propriu zisa, dar se trateaza consomitent cu cicatricile,sunt pete rosiatic-brune, care se formeaza de obicei dupa leziuni de acnee nodulo-chistica, fac parte din procesul de vindecare, pot persista luni de zile

Cum se trateaza cicatricile postacnee?

Tratamentul cicatricilor e de preferat sa se inceapa dupa tratarea acneei si este individualizat, decizia terapeutica luandu-se in functie de mai multi factori: tipurile de cicatrici, severitatea lor, zona tratata, vechimea cicatricilor, fototipul cutanat, timpul de recuperare necesar. La acelasi pacient sunt de obicei necesare mai multe tipuri de tratament, mai multe sedinte. Cu tratamentul potrivit si multa rabdare, deoarece e un proces de durata, se obtin rezultate foarte bune.

Cele mai folosite metode de tratament in momentul acesta il reprezinta metode care presupun fie “remodelarea/resurfacing-ul” suprafetei pielii, fie ridicarea cicatricii sau umplerea ei.

Peeling-ul chimic

Peelingurile chimice reprezinta aplicarea pe piele a diverse tipuri de substante pentru a indeparta controlat un anumit numar de straturi ale pielii, in functie de afectiunea pe care o tratam.

Tipul asta de procedura promoveaza o regenerare a pielii mai corecta, mai estetica. In tratamentul cicatricilor postacnee in functie de severitatea leziunilor se pot folosi peelinguri superficiale, medii sau profunde. In functie de profunzimea peelingului perioada de vindecare este intre 3-14 zile. Pentru rezultate optime se fac de obicei cateva sedinte la interval de 4-6 saptamani.


Lasere (ablative si non-ablative, laserele fractionate, pulsed dye lasere)

Tratamentele laser folosesc pulsuri de lumina cu diverse lungimi de unda care pot afecta pielea in mod diferit in functie de tipul de laser. Injuria produsa de aceste fascicule de lumina duc la regenerarea pielii prin stimularea productiei de colagen si reinnoire celulara.

Cele mai folosite lasere in tratamentul cicatricilor sunt laserele fractionate care nu afecteaza vizibil suprafata pielii producand microinjurii sub forma de “coloane” perpendiculare pe straturile pielii. Perioada de recuperare este de 3-5 zile. Se recomanda de obicei mai multe sedinte in functie de rezultatele tratamentului la interval de 4-6 saptamani.

Microneedling (cu mezoterapie sau PRP)
O metoda relativ noua de tratament o reprezinta remodelarea pielii prin microneedling (Dermapen). Se foloseste un aparat care are in varf mai multe ace fine, sterile, de unica folosinta cu care se inteapa pielea cu o frecventa de 1000 miscari/minut creindu-se micro-injurii precise, verticale prin care se stimuleaza sinteza de factori de crestere cutanata si productia de elastina si colagen.

Se asociaza de obicei cu mezoterapie sau PRP (plateles rich plasma) pentru augmentarea efectului de neosinteza de colagen si elastina. Deoarece e minim invaziva procedura se efectueaza cu anestezie locala de tip crema si are o perioada de recuperare de 3-4 zile cu roseata, umflare usoara si microechimoze. E o procedura care poate fi folosita si la pacientii cu fototip cutanat mai inchis (III-IV), datorita riscului foarte redus de hipo sau hiperpigmentari. Se recomanda intre 3 si 6 sedinte spatiate la interval de 4-6 saptamani.

Microchirurgie
Subcizie/Microsubcizie- e folosita in tratamentul cicatricilor severe, deprimate, tipul “rolling”. Se folosesc ace speciale, cu lumen inchis, pentru eliberarea aderentelor fibroase cicatricialedin derm si hipoderm si astfel este permisa formarea de colagen nou care ridica si netezeste suprafetei cicatricii tratate. Se poate completa cu injectarea unui filler dermic.

Excizie- pentru cicatricile severe, adanci se poate folosi excizie punch, excizie eliptica sau chiar excizie grefa care constau in indepartarea completa chirurgicala a cicatricii. Sunt folosite rar, deoarece lasa cicatrici chirurgicale.

Fillere
Reprezinta o tehnica nonchirurgicala pentru corectarea cicatricilor si imbunatatirea aspectului pielii. Fillerele sunt folosite atat pentru umplerea mecanica a cicatricilor pentru ca dau volum unde e necesar, dar si pentru promovarea sintezei de colagen si atragerea de apa in tesuturile unde sunt injectate. Se folosesc de obicei in combinatie cu alte metode de remodelare cutanata (lasere, microneedling). Cele mai folosite sunt pe baza de acid hialuronic si necesita repetare la 6-12 luni.

Exemplu de rezultat al tratamentului cicatricilor post-acnee in combinatie de proceduri dermato-estetice:

Articol scris de dr. Anca Pavelescu, medic primar dermatolog, clinica Skinmed, Bucuresti

Poti face aici o programare la clinica Skinmed din Bucuresti,
la dr. Anca Pavelescu, pentru o consultatie in vederea rezolvarii problemelor tale legate de acnee si cicatrici postacnee.

Programare