Bolile pielii

Cele mai frecvente boli dermatologice

Patologia dermatologica este extrem de larga, iar afectiunile care vizeaza pielea pot avea o gama variata de factori externi sau interni. Facem aici o scurta trecere in revista a celor mai frecvente boli ale pielii.

 

Psoriazis

Psoriazisul este o afectiune cronica inflamatorie care afecteaza aproximativ 2 % din populatie. Afecteaza in mod egal femeile si barbatii, varsta medie de aparitie este de 30 ani. Aparitia psoriazisului se datoreaza unei combinatii de factori genetici si factori de mediu. Psoriazisul ca multe alte afectiuni cronice ale pielii nu este contagios, si este foarte important ca pacientii cu psoriazis sa inteleaga acest lucru pentru ca nu se oate transmite celor din jur.

 

Forme clinice de psoriazis

 1. Psoriazisul in placi/psoriazis vulgar– este forma cea mai comuna, mai mult de 80% dintre pacientii cu psoriazis avand aceasta forma. Apar placi circumscrise, bine delimitate, eritemato-scuamoase, rotund-ovalare, cu dimensiuni variate, asimptomatice. Aar de obicei la nivelul coatelor, genunchilor, scalp, zona lombara, zona genitala.

 1. Psoriazis gutat– apare o eruptie sub forma de placi eritemato-scuamoase, de dimensiuni mici, la nivelul trunchiului, fetei si bratelor. Apare de obicei la copii si adolescenti dupa o infectie streptococica a gatului. La foarte multi dintre ei dispare dupa 4 saptamani, la o parte se modifica in forma in placi, cronica de psoriazis

 1. Psoriazis unghial– afecteaza 50% din pacientii cu psoriazis, apare atat la maini cat si la picioare

 1. Psoriazis pustulos– apar placi eritemato-scuamoase, acoperite de pustule, de obicei la nivelul palmelor si plantelor. E o forma mai rara de psoriazis
 2. Psoriazisul eritrodermic– este o afectiune severa, cu o eruptie generalizata, care afecteaza tot corul. Apare de obicei ca urmare a folosirii incorecte a tratamentelor sistemice cu corticosteroizi la pacienti cu forme severe de psoriazis.
 3. Artrita psoriatica– afecteaza aproximativ 10% dintre pacientii cu psoriazis, apare de obicei in formele extinse si cu afectare unghiala severa

 

Factorii agravanti

Principalii factori trigger/agravanti pentru susceptibilitatea genetica de a face psoriazis (spontana sau mostenita) sunt: stresul, anumite medicamente (betablocante, litium), traumatisme cutanate, infectia streptococica.

Tratamentul psoriazisului

 1. Tratamentul local- e recomandat in formele usoare de psoriazis
 • emolienti- e una dintre cele mai utilizate metode de tratament, reduc descuamarea si discomfortul cauzat de psoriazis
 • analogi de vitamina D- pot fi utilizati in monoterapie sau in combinatie cu corticosteroizi
 • corticosteroizi- e tratamentul local cel mai utilizat in psoriazis. Se pot folosi in monoterapie sau in diverse combinatii (calcipotriol, acid salicilic)
 • produse pe baza de ihtiol
 1. Tratamentul sistemic
 • fototerapia- expunerea la UV amelioreaza aspectul clinic pentru majoritatea pacientilor. Se folosesc lampi sau cabine de fototerapie in centre de dermatologie, si in functie de forma clinica se recomanda schema terapeutica.
 • Metotrexat- se foloseste in formele severe si/sau cu afectarea articulatiilor, de obicei sub forma de pastile
 • terapia biologica- reprezinta o noua generatie de medicamente care au fost create pentru tratarea afectiunilor inflamatorii cronice autoimune (psoriazis, artrita reumatoida, boala Crohn). La fel ca si celelalte metode de tratament sistemice e rezervata pacientilor cu forme severe de psoriazis.

 

 

 

Alte tipuri de dermatita/eczema

 • Dermatita de contact iritativa: o reactie localizata cu roseata, senzatia de mancarime sau arsura care apare la nivelul pielii care a venit in contact cu un agent iritativ: produse de spalare, dezinfectie, alte substante chimice
 • Dermatita de contact alergica: reactie de tip eczema (eritem, vezicule, prurit, care apare dupa contactul cu substante alergenice (cosmetice, medicamente, plante)
 • Dermatita seboreica: apar zone rosii, acoperite de scuame grase, abundente la nivelul zonelor “seboreice”: scalp, fata, urechi
 • Dermatita de staza: apare la nivelul gambelor datorita bolii venoase cronice (varice, insuficienta venoasa cronica)
 • Dermatita xerotica: apare in sezonul rece pe zonele mai uscate ale corpului (gambe, coapse, plancuri si este datorata uscarii severe a pielii si lipsa ingrijirii corespunzatoare

 

Pentru o programare la consultatie pentru diagnostic si plan de tratament, la dr. Anca Pavelescu, clinica Skinmed, puteti accesa aici modulul de programari online.