Unghii si par

 

Onicomicoza

Onicomicoza este cea mai frecventa afectiune a unghiilor (se estimeaza ca 20% din adultii cu varsta peste 35 ani au onicomicoza si ca peste 50% din afectiunile unghiilor sunt onicomicoze) si este cauzata de infectarea fungica a unghiilor. Apare aproape exclusiv la adulti si este foarte variabila ca prezentare clinica.

Poate afecta unghiile de la maini si picioare, dar mai frecvent apare la unghiile de la picioare datorita ritmului de crestere mai lent al unghiilor de la picioare, mediul inchis si umed din incaltaminte, micoza pielii piciorului, mers fara incaltaminte de protectie in zone aglomerate, umede (piscine, sala de sport). La maini apare de obicei la persoane ale caror maini sunt expuse la apa perioade lungi de timp (personalul din bucatariile restaurantelor sau persoane care fac curatenie profesionala). Unghiile afectate sunt ingrosate, galben-albicioase, se pot sfarama, pot prezenta un deposit subunghial.

Diagnosticul se face in urma examinarii de catre medic si este confirmat prin teste de laborator.

Tratamentul cu antimicotice se poate face local (diverse solutii care aplica pe unghii special concepute pentru tratamentul unghiilor) sau pe cale generala. Metoda de tratament se alege in functie de aspectul clinic, de vechimea problemei, de rezultatele investigatiilor micologice, de alte probleme de sanatate ale pacientului.

Foarte important pentru prevenirea recidivelor este controlarea factorilor care cresc riscul de a face o onicomicoza: o foarte buna ingrijire a unghiilor, circulatie deficitara a picioarelor, diabet, traumatizarea unghiilor (sport, incaltaminte incomoda, gradinarit), incaltamintea ocluziva, hipertranspiratia mainilor si picioarelor, activitati care presupun contact prelungit cu apa sau detergenti, infectii micotice ale pielii din jur.

 

 Alopecia androgenetica

Alopecia reprezinta caderea parului exagerata care duce la rarirea podoabei capilare, popular numita “chelire”.

Apare frecvent la barbati unde este caracterizata prin calvitie progresiva din zona frontala (fruntea ascensioneaza) si temporala catre crestetul capului si calvitie la nivelul vertexului (varful capului). La femei este rara si apare ca o rarire difuza a firelor de par la nivelul zonei medii frontale.

Alopecia androgenetica este cauzata de o predispozitie genetica care determina o sensibilitate crescuta  a firelor de par din anumite zone ale scalpului si la femei si la barbati la efectele unui hormon dehidrotestosteron (DHT).  Dehidrotestosteronul (DHT) este responsabil de scurtarea fazelor de crestere ale parului, de la 3-6 ani la cateva saptamani, luni, avand ca rezultat o atrofiere a radacinii firelor de par care produc fire de par mai fine din ce in ce mai putine. Sunt mai multe gene implicate care rezulta in variatii ale varstei de aparitie, severitatii, tiparului. Genele pot fi mostenite atat de la tata cat si de la mama.

Alopecia androgenetica la barbati este foarte intalnita, 50% dintre barbatii cu varsta peste 50 ani au un grad de pierdere al parului, procentul creste la 80 % dupa varsta de 70 ani.

Clasificarea Norwood a gradelor de alopecie

Alopecia androgenetica are un impact negativ psihologic foarte puternic. E asociata cu depresie, incredere in sine scazuta, sentiment de lipsa de atractivitate, mai ales in societatea actuala care pune accent crescut pe un aspect atractiv si tanar.

Sunt multe tratamente disponibile, si cu rezultate foarte bune cand tratamentul incepe in stadiile initiale.

Exista tratament local cu solutii cu minoxidil sau mezoterapie, tratament sistemic cu inhibitori de testosteron si tratament chirurgical (implant de par).

Cel mai eficient tratament local este mezoterapia scalpului. Mezoterapia este o procedura de dermatologie estetica non-chirurgicala, minim invaziva, care consta in microinjectarea unor amestecuri de substante naturale (vitamine, minerale, aminoacizi) si substante active la nivelul dermului (stratul de tesut conjunctiv de sub piele). Aceste substante inhiba excesul de dehidrotestosteron si efectele asupra firelor de par, activeaza metabolismul celular si formarea de antioxidanti, creste aportul de oxigen si nutrienti la nivelul firelor de par, creste vascularizatia zonelor tratate.

Protocolul de tratament variaza de la pacient la pacient, dar de obicei sunt necesare un numar de 5 sedinte la inceput, efectuate la interval de 14 zile si intre 2-4 sedinte de intretinere pe an. O sedinta dureaza de obicei 30 minute, procedura nu este dureroasa doar necomfortabila. Efectele apar de obicei in 8-12 saptamani de la inceperea tratamentului, intai se observa o incetinire a caderii a parului si apoi in grade variate de la persoana la persoana un efect de regenerare a firelor de par.

Mezoterapia se poate folosi si pentru caderea parului datorata unei diete improprii, sarcina si alaptare, stress.