Papiloame, veruci

Papiloame si veruci

Papiloamele si verucile (negii) sunt manifestari cutanate ale infectiei cu virusul papiloma uman (HPV). Contactul cu aceste tulpini ale virusului papiloma uman se face prin contact piele cu piele de la persoane infectate cu acest virus. Papiloamele si veruci pot apare si dupa cativa ani de la momentul infectarii. Pot apare la orice varsta.

Papiloamele arata ca niste escrescente, de culoarea pielii, foarte variate ca numar si aspect, de obicei apar la nivelul gatului, axile, fata, zona inghinala.

 

 

Verucile apar ca niste ingrosari circumscrise ale pielii, foarte variabile ca numar si aspect, de obicei la nivelul mainilor si picioarelor.

 

 

Desi atat papiloamele cat si verucile sunt inofensive se prefera tratarea lor din considerente estetice si de comfort. Pot fi tratate cu diverse substante care ard chimic acasa de catre pacient, prin crioterapie (inghetare) si prin ardere cu laserul sau electrocauterul. Modalitatea de tratament se alege in functie de varsta pacientului, antecedente personale (sarcina sau perioada de alaptare) si  aspectul clinic  (zona de tratat, numar, aspect).