Venectazii (varice)

Ce sunt venectaziile?

Denumite popular si “varice”, venectaziile sunt vase de calibru mic, de tip venos, dilatate care sunt evidente pe suprafata pielii ca linii rosii-violacei sau alte modele (paienjenisuri, retele).

Apar frecvent la nivelul fetei (obraji, nas), decolteu sau la nivelul membrelor inferioare. Discomfortul pe care il cauzeaza este de obicei de ordin estetic si rar mai ales la nivelul membrelor inferioare sunt insotite de durere si mancarimi.

 

 

Cauzele venectaziilor

Cauza exacta este necunoscuta. Studiile arata ca este de obicei o combinatie intre predispozitia genetica si factori externi.

Factorii externi care contribuie la dezvoltarea telangiectaziilor sunt:

  • expunerea cronica la soare si temperaturi extreme
  • consumul de alcool
  • sarcina
  • varsta peste 30 ani
  • afectiuni dermatologice si sistemice: rozacee, sclerodermie, dermatomiozita, lupus eritematos
  • folosirea cronica a corticosteroizilor: local si sistemic

 

Tratament

Telangiectaziile se trateaza de obicei din considerente estetice, pentru a imbunatati aspectul zonei respective.

In functie de aspectul lor (culoare, dimensiuni, numar) si zona unde au aparut se folosesc mai frecvent 2 metode de tratament:

  1. scleroterapia- consta in injectarea in vasul tratat a unor substante care duc treptat la diminuarea si resorbtia vasului. Se foloseste de obicei pentru vase voluminoase, de tip paienjenis, de la nivelul membrelor inferioare.
  2. laser vascular- laserele de acest ti emit o energie cu o lungime de unda captata de vasele tratate, acest lucru ducand la modificarea vasului si inchiderea si disparitia lui. Se foloseste de obicei pe vasele fine, superficiale, de la nivelul fetei si membrelor inferioare.